Sikeresen lezajlott a beharangozó esemény

2021.02.04

A 2021. február 3-án online megtartott sajtóeseményt Rózsás Ildikó, a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató NKft., ifjúság szakértője nyitotta meg, és moderálta, melyen beszédet mondott többek között Rácz Zsófia helyettes államtitkár (Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter) is.

Első megszólalóként Dr. habil. Juhász Gábor az online sajtóesemény partnerszervezetének, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy az egyetemi karon sok egyetemista végzett és végez önkéntes tevékenységet a járványidőszakban. A Társadalomtudományi Kar pedig számos olyan képzést indít, amely a szociális terület segítő szakmáira készíti fel a fiatalokat, vagy kutatásokon keresztül, összefüggéseiben vizsgálja az önkéntességet, ezekre az egyetemi szakokra február 15-ig lehet jelentkezni.

F. Tóth András az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója, mint az év ötletgazdája és a kezdeményező csoport tagja elmondta, hogy: "Különleges lehetőséget kínál az idei Önkéntesség Magyarországi Éve arra, hogy tovább növeljük az önkéntesek számát, elsősorban a fogadó szervezetek minőségfejlesztésén keresztül. Ennek az eredményes megvalósításához számos tényező szükséges, a szervezeti kapacitások fejlesztésétől, az állami támogatási lehetőségek bővítéséig. Azt várom az évtől, hogy az eddigi eredmények elismerése mellett, a hazai önkéntesség fejlődésének egy új időszakát indíthatjuk el, amihez természetesen várjuk minden érintett szervezet, intézmény, önkormányzat és vállalat csatlakozását".

Rácz Zsófia helyettes államtitkár (Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter)is köszöntőt mondott, valamint kifejtette, hogy 2010 óta folyamatosan emelkedik hazánkban az önkéntesek létszáma, jó látni azt, hogy egyre többen vagyunk, akik valamilyen önkéntes tevékenységet folytatnak. Éppen ezért az önkéntesség évében egy egész évet átölelő eseménysorozattal készülünk, amelybe szeretnénk bevonni mind a kormányzati, mind a civil és a vállalati szektor szereplőit is. Az Önkéntesség Magyarországi Évének kormányzati oldalról az egyik fontos célja, hogy 2021.ben az önkéntes fogadó szervezetek bevonásával kidolgozza a 2021-2030 közötti időszak új Nemzeti Önkéntes Stratégiáját. Ezzel az évvel azt üzenjük, hogy az önkéntesség érték, hiszen ez az egyetlen olyan tevékenység, ahol az által leszünk többek, hogy másoknak adunk.

Miklósa Erika és Gundel Takács Gábor az év nagyköveteiként személyes elköteleződésükről, az önkéntességhez való viszonyukról meséltek. Miklósa Erika elmondta, hogy számára a legfontosabb szó az önkéntességben az adás. "Én adok, és ezért visszaadnak valamit, ami ad egy olyan töltést, amivel a művészetemet is sokkal színesebben tudom megélni, és ezzel példát mutatok a környezetemnek. Olyan pluszt ad az önkéntesség, ami kihat az életminőségre. Boldog vagyok, hogy az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 nagykövete lehetek. Önkéntesnek lenni egy életforma."

Gundel Takács Gábor szinténazt emelte ki beszédében, hogy adni jó. "Ha valakinek van valami feleslege akár időből, akár tudásból, annak igen is adni kell, igenis bele kell adnia a közösbe. Annyi mindent kapunk az élettől, amit talán meg sem érdemlünk. A mi szakmánkban például Erikával kapunk egy csomó hitelességet azáltal, hogy végezzük a munkánkat, ez a hitelességet vissza is lehet adni. Ha elértük azt, hogy az emberek odafigyelnek ránk, és elhiszik azt, amit mondunk, akkor nem csak a televíziós műsorokban és az opera színpadokon kell kinyitni a szánk, hanem akkor is, amikor vannak olyan társadalmilag fontos dolgok, amikre fel kell hívni a figyelmet, mint például az önkéntesség. Azon fogunk dolgozni ebben az évben, hogy a társadalom minden tagja a lehetőségeihez képest adni tudjon másoknak."

Forrás: https://www.onkentes.hu/hirek/2021-az-oenkentesseg-magyarorszagi-eve-0