Segítség a Segítőknek

2023.03.27


Lezárult a Változás Mentálhigiénés Egyesület első nemzetközi tréningje

A huszonkét fős, észt, román és magyar ifjúságsegítőkből, pedagógusokból és ifjúsági szakemberekből álló csapat egy Erasmus+, ifjúságsegítőknek szóló mobilitási pályázatnak köszönhetően (2022-1-HU01-KA153-YOU-000069231) egy teljes hetet tölthetett együtt: stresszkezelési módszerek, egymás, és önmaguk megismerésével.

Cristina Romániából érkezett, általános és középiskolásokat is tanít.

"Fáradt vagyok, de mégsem: nagyon sok mindent kapunk itt módszerben és saját élményben is, nagyon sokminden történik, intenzív, és ez nagyon lelkesítő." – meséli.

"Ezt az egészet viszem haza a diákjaimnak, a kollégáimnak és a családomnak is, mert bizony a stressz a családjainkban is jelen van, ott is szükség lehet az itt megismert módszerek alkalmazására. És nagyon remélem, hogy lesz folytatás. Nemcsak én jönnék el újra szívesen, de hívnám a kollégáimat, sőt, esetleg a diákjaimat is. Azt gondolom, hogy az itt tanultak és átéltek mindenkinek nagy hasznára válnának."

Kata egy Veszprém vármegyei iskolában tanít és vezeti azt. A módszerek egy részét ismerte, – de nem pont így. "Ildi és Móni tréningje abban különbözik más hasonló workshopoktól vagy tanfolyamoktól, hogy itt nem csak átfolyatjuk magunkon az élményt, hanem rá is nézünk." – emeli ki Kata. "Ez új, és úgy érzem, nagyon erősen hat és formál, úgyhogy biztos viszem magammal ezt az egészet mindenhova, a munkahelyemre, a családomba, sőt, a baráti kapcsolataimba is. És remélem, hogy valamilyen formában tartani fogjuk majd a kapcsolatot azokkal, akikkel együtt vettünk részt ezen a tréningen. Nemcsak szakmailag tanulhattunk sokat egymástól, hanem a kezdeti nyelvi nehézségek ellenére emberileg is közel kerültünk ezalatt a pár nap alatt, úgyhogy nagyon remélem, hogy még látjuk egymást."

Az egyesület vezetője Rózsás Ildikó, ifjúsági szakember, mentálhigiénés szakember, tréner, és kollégája Jelinkó Mónika, coach és vizuális jegyzetelő, nagyon fáradtan, de elégedetten, és boldogan néz vissza a frissen lezárult folyamatra.

"A program fókuszában a stresszkezelés áll." – kezdi Ildikó. "A fiatalok és a fiatalokkal dolgozó szakemberek évek óta óriási tehernek, stressznek vannak kitéve, a lelkiállapotuk korábban sem volt rózsás (:D), de a covid és a háború óta ez érezhetően nagyot romlott.

A célunk éppen ezért bőven túlmutat azon, hogy módszereket adjunk át. Ebből a napi mókuskerékből segítűnk egy kicsit kiszakadni, kilépni, a tréning, a facilitálás és a mentálhigiéné elemeit ötvözve. Elemeljük őket és megtartjuk. És ebben a megemelt és megtartott állapotban rengeteg új dolgot tanulnak egyszerre: új módszereket sajátítanak el a hétköznapi munkájukhoz, felszabadító és pihentető élményeket szereznek, és ráadásként komoly önismereti felismeréseket tesznek."

K. B.

És mindez a gyakorlatban..
És mindez a gyakorlatban..
Móni és Ildi
Móni és Ildi

Fotógaléria