Önkéntesként önkéntes konferencián

2022.03.29

2022. március 7-8 között került megrendezésre a CEV konferencia, két év után újra személyes jelenléttel, így izgalmas volt látni, ahogy a CEV tagok hosszú évek után nagy örömmel ölelték egymást! 

A konferencia során az elmúlt évek, kiemelten a pandémiás helyzet tapasztalatai kerültek napirendre, de mégis két fő területet szeretnék kiemelni a sok közül. Egy projekt záró eseménye is volt ez a két nap, a Családi önkéntességről szólt a projekt, arról, hogy hogyan lehet a családokat a legfiatalabbaktól a legidősebbekig bevonni, az önkéntesség folyamatába minél tovább bevonni és benntartani. Izgalmas és eredményes projekt megvalósítását a COVID-19 részben nehezítette, részben pedig új impulzusokat adott - a tervezett programelemek közül többet cserélni kellett. Mégis az eredmények azt mutatják, hogy már korai életkorban érdemes a kisgyerekeket bevonni, olyan önkéntes programokat is szervezni, amik az egész családot szólítják meg és a közösségre gyakorol hatást - például madáretető barkácsolás, melyet közösségi tereken helyeznek ki.

Emellett a konferencia fontos témája volt, hogy 2025 lehet-e az Önkéntesség Európai Éve. Látva azt, hogy a kampányévek során - 2001 Önkéntesek Nemzetközi Éve, 2011 Önkéntesek Európai Éve - az önkéntesség népszerűsítése, az önkéntes programok számának növekedése ugrásszerűen megnő, érdemes lenne ezt az évet is kampányévvé tenni, melyre most lehetőséget kínál a FuturEu programsorozat! A konferencián jelenlévők egyetértettek az ötlet fontosságával és bíznak abban, hogy 2025 az Önkéntesség Európai Éve lehet!

Nem mehetünk el szó nélkül az aktuális helyzet mellett, hiszen az orosz-ukrán helyzet okán kialakult menekült támogatására rengetek önkéntes kapcsolódott be, mind adományszervezés, mind befogadó, mind a tranzit állomásokon támogatóként.

Az élmény, melyet szakmai és emberi kapcsolatok építésében a konferencia adott, azért nagyon hálás vagyok az Alapítványnak, ezúton is köszönöm, hogy ott lehettem.

Szervezetünk tervei között szerepel az inspiráló élmények hatására, hogy mi is a CEV taggá váljunk a közeljövőben!