Most jött el a mesterséges intelligencia ideje

2021.11.09

Székesfehérvár - A Városháza Dísztermében tartották kedden az Alba Innovár "mesterséges intelligencia az oktatásban és az iparban" című konferenciáját. Több érdekes előadás hangzott el, a fő irányvonal a fiatalok technológiai tudatosságának fejlesztése volt.

Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnökének nyitóbeszédével kezdődött a Városháza Dísztermében az Alba Innovár Digitális Élményközpont konferenciája. Beszédében megköszönte Székesfehérvár Önkormányzatának a lehetőséget, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a konferencia eredeti helyszínétől eltérően a díszteremben fogadhatták az érdeklődőket. Ez többek között azért is volt fontos, mivel így a város YouTube felületén is közvetíteni tudták a találkozót. A konferencia anyagát később - vágott verzióban - osztályfőnöki órákon, szakkörökön is vetíteni fogják. Köszöntőjében elmondta, az Alba Innovárnak már az elnevezése is szorosan összefügg a mesterséges intelligenciával: az Artificial Intelligence szavak kezdőbetűi - szándékosan - megegyeznek az Alba Innovárral, ezzel is mutatva a mesterséges intelligencia fontosságát az Alapítvány életében.

"Az Alba Innovárnak és Székesfehérvárnak is küldetése, hogy a konferencián túl, majd rendszeres szakkör legyen a mesterséges intelligenciáról, iskolai órákra juttassuk el a témát. Azt szeretnénk elérni, hogy mi legyünk okosabbak, ne az okostelefonunk. Tudjunk együtt élni a digitális világgal, és mi uraljuk azt, ne ő uraljon minket." - zárta beszédét Laufer Tamás.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere külön köszöntötte a fiatalokat, akik szép számmal megjelentek a konferencián. Kiemelte, ahogy az élet több területén, úgy itt is fontos a megelőzés. Példának hozta fel, hogy amikor egy új technológia betör az életünkbe, félelmet kelthet. A jövőben ezt a félelmet kell átformálni pozitív energiává, hogy az olyan technológiáknak, mint akár mesterséges intelligencia, a jó oldalát használjuk ki. A holnap és a ma munkavállalóit fel kell készíteni a technológiai fejlődés okozta változásokra, amiben az Alba Innovár élen jár.

"A kérdés az, hogy fel tudunk-e készülni, hogy ezt a technológiát magunk alakítsuk, fejlesszük. Ez azonban oktatás és nevelés nélkül nem megy. Csupa nagybetűs embert is kell nevelnünk, hogy ezzel az ember élni és ne visszaélni tudjon. Az Alba Innovár erre jó lehetőség." - mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Forrás: https://www.szekesfehervar.hu/most-jott-el-a-mesterseges-intelligencia-ideje-konferenciat-tartott-az-alba-innovar