Ifjúságsegítők felkészítése a COVID okozta kihívások kezelésére

2022.08.18

A LIKE az életre Egyesület szervezésében, a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg képzés ifjúság- és kortárs segítők részére a Kabóka Lovastanyán és a székesfehérvári Titkok Házában, melynek célja a COVID okozta kihívások megfelelő kezelése volt.

A tréningek során élménypedagógiai módszereket tanulhattak a résztvevők a trénerektől és egymástól. A tudatos énkép, a megfelelő önismeret a megküzdési képességben kiemelt szerepet jelent, így a projekt során elsajátítható módszertanoknak köszönhetően a résztvevők képessé váltak saját közösségükben alkalmazni, beépíteni a tanultakat. Az önismereti módszerek elsajátítása során a résztvevők önismerete is fejlődött, hiszen saját élményű tapasztalás alapján sajátították el az ilyen irányú csoportvezetői készségeket. A tréning során azonnal elsajátítható, módszertárba beépíthető tudást kaptak a résztvevők, melyet a képzés ideje alatt ki is próbálhattak. 

Az élménypedagógia a közvetlen tapasztalásokon és a résztvevők aktív cselekvésén keresztül tanít. Elsősorban a személyes készségek fejlesztését tűzi ki célul, fejleszti az önismeretet, önértékelést, az egyéni felelősségvállalást és a szociális kompetenciákat. A tevékenységközpontú tapasztalati tanulás nemcsak élményszerű, de célszerű is. 

Az alkamazott gyakorlatok alkalmasak arra, hogy akár rövidebb foglalkozásokon - iskolai órákon, klub foglalkozásokon - alkalmazzák, hiszen önmagukban is valamilyen készségfejlesztő (például stresszkezelés, bizalom játékok közösségfejlesztés céljából, kooperáció, csapatépítés vagy konfliktus kezelési technikák, stb) gyakorlatokból épült fel a program. Ezek a rövidebb játékok összefűzve akár kortárs képzésben, akár önismereti képzésbe átemelhetőek, tehát a résztvevők azonnal felhasználható tudást kaptak, melyet a tréning során ki is próbáltak. 

Ezeket a módszereket leírva is megkapták a résztvevők, így a gyakorlatokat a későbbiek folyamán is fel tudják eleveníteni a résztvevők. Az egyes gyakorlatok használatával a résztvevők módszertana bővül, változatossá válik az önismereti foglalkozások alkalmazása során. A tréning célcsoportja a fiatalok, közösségszervezők, animátorok, pedagógusok. A képzésen résztvevők a gyakorlatok alkalmazásával képessé válnak a fiatalokat mélyebb önismeretben segíteni, hatékonyabb közösségépítési technikákat alkalmazni, ezáltal új közösségek jönnek létre és a meglévők közösségek fejlődnek, erősödnek, hiszen a gyakorlatok által a fiatalok kommunikációs, kooperációs és konfliktus kezelési technikájuk fejlődik, melyhez a mélyebb önismeret elengedhetetlen.

Iktatószám: EG-00081-001/2022