Ajtót nyitunk a digitális világba - ERASMUS+

2022.09.08

A Kabóka Lovastanyán, igazán inspiráló környezetben fogadtuk az olasz Club UNESCO 'Re Italo' di Reggio képviselőit és azt a 10 olasz fiatalt, akik nyitottak voltak a digitális ismeretek bővítése iránt.

A 9 magyar és 10 olasz fiatal a nemzetiséget tekintve vegyes csoportokban dolgozva kapott mélyebb betekintést a robotika világába és sajátíthatta el a programozás alap lépéseit. Egyesületünk fő célcsoportjába a fiatalok tartoznak, egyik legjelentősebb célkitűzésünk pedig a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok felzárkóztatásának támogatása, lehetőséghez juttatása. A kompetenciák fejlesztését a hétköznapi oktatási formáktól eltérő, nemformális pedagógiai módszerekkel végezzük, így jelen projektünk is ennek megfelelően zajlott. 

A minél magasabb szintű digitális ismeretek jelentős előnyt biztosítanak a fiataloknak mind a pályaválasztás, mind a munkaerőpiaci elhelyezkedés tekintetében. Számos tanulmány támasztja alá, hogy az ezirányú kompetenciák fejlesztése előnyt jelent a fiatalok számára. Az is tudvalevő, hogy a modern információs és kommunikációs eszközök a gazdaságilag nehezebb helyzetben lévő fitalok számára korlátozottan érhetőek el, így ezen csoportba tartozó diákok hátránnyal indulnak a pályaválasztás tekintetében. Az Erasmus+ program lehetőséget biztosított számunkra, hogy az informatikai eszközöket játékos, könnyen feldolgozható formában, kivételes, minden igényt kielégítő környezetben ismertessük meg fiatalokkal, mindezt nemzetközi környezetben.

A magyar és olasz fiatalokat szoros együttműködésben 10 napon keresztül láttuk vendégül, mely során megtanultak LEGO robotokat építeni és programozni, megismerkedtek a 3D nyomtatóval, robotkarokkal, VR szemüveggel, élménypedagógia tréningeken vettek részt, robotokat alkalmazó gyárat tekintettek meg és meglátogatták Székesfehérvár városát és a Balatont is.   

A programban résztvevő fiatalok 3-4 fős csoportokban dolgoztak. A foglalkozás eleján elsajátították az informatika és a programozás szükséges elméleti alapjait, ezt követően célokat tűztek ki, hogy milyen robotot terveznek mozgásra bírni, majd megkezdődött az építés. Valamennyi csapat sikeresen megvalósította a célját, a tervezett robotok elkészültek. A tervezés, építés és programozás folyamatát megörökítették, az azokról készült videók itt tekinthetőek meg.

Project code: 2021-2-HU01-KA152-YOU-000040629 

Project title: We open the door to the digital world 

Programme: Erasmus+ 

Action Type: KA152-YOU - Mobility of young people 

Applicant organisation: LIKE az életre Egyesület